Om du har skapat avgifter med utan medlemsurval måste du först tilldela avgifterna till dina medlemmar under fliken "Underlag (tilldela)" då endast tilldelade avgifter kan skickas till medlemmarna för betalning.

1. Logga in på föreningens IdrottOnline-sida.

2. Klicka på "Avgifter" i toppmenyn.

3. Klicka på "Underlag (tilldela) " i vänstermenyn.

4. Klicka på "Tilldela avgift".

5. Välj vilka medlemmar som ska tilldelas avgift. Välj sedan vilken avgift som du vill använda.

6. Klicka därefter på "Tilldela".

7. Klicka på "Betalstatus" i vänstermenyn.

8. Klicka på "Ny betalning".

9. Välj för vilka medlemmar avgiften gäller i fältet "Medlemmar". Välj sedan vilken avgift som ska aktiveras i fältet "Avgifter".
10. Fyll i de övriga fälten "Status", "Förfallodatum" och "Benämning".  Exempel på benämning för avgiften är vilket år eller termin det gäller.

11. Klicka på "Nästa" när alla fält är i fyllda.

Status kommer per automatik vara inställd på "Utskickad". Detta betyder att ett betalutskick kommer skapas och skickas ut till mottagarna för betalning. Om det är så att ni redan fått pengar kontant eller på ert konto, välj att klicka i "Betald". Då kommer inget utskick ske.

12. I nästa steg ser du en sammanfattning över vem som kommer få vilken avgift. Om du vill göra ett e-postutskick, klicka i rutan "Skicka e-post".

13. Klicka sedan på "Nästa" och en ny betalning skapas.

14. Klicka sedan på "Slutför".

Är avgiften via varukorgen, Fortnox eller Speedledger så kommer betalstatusen att uppdateras automatiskt när avgiften blivit betald.
Är avgiften manuell så behöver man ändra betalstatusen manuellt, för att ändra betalstatusen manuellt, gör enligt följande:

1. Klicka på "Betalstatus". Här kan man se de avgifter som man skickat ut.

2. För att ändra status, sök fram den specifika avgiften under "Betalstatus".

3. Klicka på pilen till höger om "Utskickad" och ändra till annan status, t.ex. "Betald".

4. Ändrar man status till exempelvis "Betald" så kommer dagens datum stå som betaldatum.