När man har skapat ett formulär finns det flertalet formulärelement som man kan använda sig av för att designa sitt formulär. Här går vi igenom hur man går tillväga för att göra detta.

För information kring att skapa ett formulär, se lösningen "Redigeraläget -> Formulär -> Skapa formulär".

1. Logga in på föreningens IdrottOnline-sida.

2. Klicka på "Redigeraläge" i välkomstrutan som visas.

3. Klicka upp resursfönstret, knappen för resursfönstret består av en mapp och är högt upp till höger på hemsidan.

4. Öppna gadgeten som heter "Formulär". Om den inte finns inlagd i ert resursfönster lägger ni till den. Information om hur man gör detta finns i lösningen ”Redigeraläget – Gadgets”.

5. När ni har klickat upp gadget ”Formulär” så väljer ni den mappen som formuläret ligger i och dubbelklickar därefter på dess namn för att öppnat upp det, eller klickar på dess menyikon på höger sida om namnet och sedan "Redigera".

6. Formuläret öppnas då upp i redigerafönstret i mitten av skärmen.

7. Nu kan man antingen lägga till formulärelement genom att dra dessa från gadgeten "Formulärelement" eller genom att klicka på knappen "Bläddra" och välja vilket element man vill infoga (se bild nedan). Väljer man att använda sig av gadgeten ”Formulärelement” så behöver man öppna resursfönstret igen och gå in under gadgeten ”Formulärelement” och sedan dra det element man vill använda i formuläret från gadgeten och släppa i formuläret.

8. I de två översta fälten kan man fylla i en titel för formuläret som ska visas på hemsidan samt en beskrivning av formuläret.

9. När man har lagt till ett element så kan man också redigera detta. Det gör man genom att dra muspekaren över elementet och längst till höger finns en knapp bestående av tre vågräta streck.

Klicka på den knappen och därefter ”Redigera”.

10. Då kommer ni till denna vy och kan ändra inställningar så som etikett, hjälptext och välja validatorer (kontroller) för elementet.

11. För att ställa in inställningar på formuläret så markera formuläret i trädet i resursfönstret och klicka därefter på de menyknappen för formuläret och klicka sedan ”Redigera”.

12. Väljer sedan att redigera under ”Alla egenskaper”. Under fliken ”Innehåll” så kan man ändra uppgifter så som titel, beskrivning, bekräftelsemeddelande, länka vidare användarna till annan sida när formuläret är inskickat.

13. Man kan också lägga in meddelande efter postning av formuläret, tillåta anonyma postningar (ingen inloggning krävs), tillåta flera postningar från samma IP/cookie, tillåta access till datan i formuläret via Service API:et samt ändra formulärelementen.

14. Klickar man istället på fliken ”Inställningar” så kan man ändra och lägga till e-postadresser och webbadresser. Förslag på e-postadress som man kan lägga till som ”från”-adress är noreply@idrottonline.se.

15. När ni har gjort alla önskade ändringar klickar ni på "Publicera?" och sedan "Publicera ändringar" för att spara formuläret.