1. Logga in på föreningens IdrottOnline-sida genom att klicka på hänglåset uppe till höger på sidan.

2. Klicka på "Avgifter" i toppmenyn.

3. Klicka på "Avgifter" i vänstermenyn.

4. Klicka på "Skapa avgift".

5. Fyll i uppgifterna. När ni skapar avgifter ska ni skapa generella avgifter, dvs. döp de INTE till en specifik period då detta skrivs in i ett senare skede.

Medlemsurvalen som kan läggas på avgiften är:

- Inget (Manuell tillsättning) - Gå in på varje medlem en och en och tillsätta avgifterna.

- Alla medlemmar - Avgiften tillsätts automatiskt på alla medlemmar (även när de läggs till nyamedlemmar).

- Medlemmar i idrott - Medlemmar i vald idrott får denna avgift tillsatt automatiskt (även när de läggs till nya medlemmar).

- Medlemmar i grupp/lag - Grupper/Lag som väljs i listan får denna avgift tillsatt automatiskt(även när de läggs till nya medlemmar i denna grupp).

6. Klicka på "Spara avgift"

Om du inte har skapat avgifter med medlemsurval måste du först tilldela avgifterna till dina medlemmar under fliken "Underlag (tilldela)" då endast tilldelade avgifter kan skickas till medlemmarna för betalning. Om du inte tilldelat avgiften via ett medlemsurval, gå vidare till punkt 7. Om du har tilldelat avgiften via ett medlemsurval, gå vidare till punkt 11.

7. Klicka på "Underlag (tilldela) " i vänstermenyn.

8. Klicka på "Tilldela avgift".

9. Välj vilka medlemmar som ska tilldelas avgift. Välj sedan vilken avgift som du vill använda.

10. Klicka därefter på "Tilldela".

11. Klicka på "Betalstatus" i vänstermenyn.

12. Klicka på "Ny betalning".

13. Välj för vilka medlemmar avgiften gäller i fältet "Medlemmar". Välj sedan vilken avgift som ska aktiveras i fältet "Avgifter".
14. Fyll i de övriga fälten "Status", "Förfallodatum" och "Benämning".  Exempel på benämning för avgiften är vilket år eller termin det gäller.

15. Klicka på "Nästa" när alla fält är i fyllda.

Status kommer per automatik vara inställd på "Utskickad". Detta betyder att ett betalutskick kommer skapas och skickas ut till mottagarna för betalning. Om det är så att ni redan fått pengar kontant eller på ert konto, välj att klicka i "Betald". Då kommer inget utskick ske.

16. I nästa steg ser du en sammanfattning över vem som kommer få vilken avgift. Om du vill göra ett e-postutskick, klicka i rutan "Skicka e-post".

17. Klicka sedan på "Nästa" och en ny betalning skapas.

18. Klicka sedan på "Slutför".

19. Under "Betalstatus" kommer du sedan se avgifterna du nyss skickat ut.

20. För att ändra status, sök fram avgiften under "Betalstatus".

21. Klicka på pilen till höger om "Utskickad" och ändra till annan status, t.ex. "Betald".

22. Ändrar man status till exempelvis "Betald" så kommer dagens datum stå som betaldatum.