För att kunna administrera föreningens domäner på IdrottOnline så behöver man ha rollen ”Huvudadministratör”. Inne i domänhanteringen kan du lägga in en egen domän för er förenings hemsida, men också egna domäner och snabbadresser för era arbetsrum.

Om ni vill använda en egen domän så är det första ni behöver gör är att kontakta er domänägare och lägga in dessa DNS-inställningar:

CNAME peka.idrottonline.se för www.erdomän.se (med www)
A 174.129.25.170 för erdomän.se (utan www)

A-pekaren behövs endast om ni vill kunna gå in på er hemsida utan www.

Logga in på er IdrottOnline sida och klicka på ”Domänhantering” i topbaren.

I den här vyn så ser man en meny längst till vänster. Per automatik hamnar man under ”Start” när man klickar på ”Domänhantering”. Under ”Start” ser man information om domänhantering och vad det innebär.

Det finns även en ”Status”-ruta. I denna ruta visas domäner som har felaktiga DNS-inställningar. Har ingen domän felaktiga DNS-inställningar så visas texten ”Alla dina domäner har korrekt DNS konfiguration.”

För att ändra domäninställningar klicka på ”Inställningar” i vänstermenyn.
Under fliken ”Domän” kan man lägga till, redigera och ta bort olika domäner.

Vill man lägga till en domän för organisationen så klicka på knappen ”+ Lägg till domän för organisation”.

Man fyller sedan i domänuppgifterna, är det en huvuddomän så bockar man i rutan ”Huvuddomän”. Finns det ingen domän skapad sedan tidigare så kommer den första domänen man skapar automatiskt att stå markerad som ”Huvuddomän” och rutan kommer inte gå att klicka ur.
Huvuddomänen är den domän som kommer stå i adressfältet när man går in på sidan (vilken adress man än använder).
När man har fyllt i domännamn så klickar man på ”Spara”.

Man ser vilket domännamn som är markerad som huvuddomän. Den domänen har en grön ”tumme upp” i kolumnen ”Huvuddomän”.
Man ser om DNS-inställningarna är korrekta i kolumnen ”DNS Korrekt”. Är det en grön ”tumme upp” så är DNS-inställningarna korrekta, är det en röd ”tumme ner” så är DNS-inställningarna felaktiga.
För att redigera eller ta bort en domän så klickar du på ”Redigera” eller ”Ta bort”. Knapparna finns längst till höger om varje domännamn.

Domänhantering av arbetsrum

För att ändra domäninställningar i ett arbetsrum klicka på ”Inställningar” i vänstermenyn.
Under fliken ”Arbetsrum” kan man lägga till, redigera och ta bort olika domäner för de olika arbetsrummen som finns skapade.

Vill man lägga till en domän för ett arbetsrum så klicka på knappen ”+ Lägg till domän för arbetsrum”. Vill man lägga till en snabbadress för ett arbetsrum så klicka på knappen ”+Lägg till snabbadress”.

Väljer man att lägga till domän för arbetsrummet så fyller man i domänuppgifterna, är det en huvuddomän så bockar man i rutan ”Huvuddomän”. Finns det ingen domän skapad sedan tidigare så kommer den första domänen man skapar automatiskt att stå markerad som ”Huvuddomän” och rutan kommer inte gå att klicka ur. Huvuddomänen är den som kommer stå i adressfältet när man går in på hemsidan.
När man har valt arbetsrum i rullistan och fyllt i domännamn så klickar man på ”Spara”.

Väljer man att lägga till en snabbadress så väljer man vilket arbetsrum i rullistan och sedan fyller man i snabbadress till det arbetsrummet. Ett exempel, är domänen till hemsidan www.testidrottonline.se så skriver man t.ex. in lagsida i fältet.
Då kommer snabbadressen att bli www.testidrottonline.se/lagsida.

För att redigera en redan skapad snabbadress så klickar man på knappen ”Redigera snabbadress” längst till höger om arbetsrummet.

Klicka på pilen framför varje arbetsrum för att se alla domäner som är tillagda.
Man ser vilket domännamn som är markerad som huvuddomän, den domänen har en grön ”tumme upp” i kolumnen ”Huvuddomän”.
Man ser om DNS-inställningarna är korrekta i kolumnen ”DNS Korrekt”. Är det en grön ”tumme upp” så är DNS-inställningarna korrekta, är det en röd ”tumme ner” så är DNS-inställningarna felaktiga.
För att redigera eller ta bort en domän så klickar du på knapparna ”Redigera” eller ”Ta bort”. Knapparna finns längst till höger om varje domännamn.